ΑΓΩΝΕΣ ΑθλοΠΑΙΔΕΙΑΣ

Την Πέμπτη 17 Μαΐου 2022, στο Δημοτικό Αθλητικό  Κέντρο Τρίπολης, έγιναν οι αγώνες ΑθλοΠΑΙΔΕΙΑΣ ( αγώνες κλασικού αθλητισμού)  μεταξύ μαθητών/τριών των Γυμνασίων της Αρκαδίας. Το σχολείο μας συμμετείχε με τριάντα (30) μαθητές/τριες (17 αγόρια και 13 κορίτσια).

Διακρίθηκαν οι μαθητές μας:

ΑΓΟΡΙΑ

Όνομα Κατάταξη Αγώνισμα
Κοπίτας Δημήτριος 2ος άλμα εις μήκος
Κυριαζάκος Ηλίας 3ος άλμα εις μήκος
Γουλέρμας Ανδρέας 4ος 600 μέτρα
Καρδαράς Κωνσταντίνος 6ος 80 μέτρα
Τρυφωνόπουλος Γεώργιος 7ος 600 μέτρα
Τσαρουχάς Ηλίας 8ος 80 μέτρα
Νικολάου Αντώνιος 8ος σφαιροβολία

ΚΟΡΙΤΣΙΑ

Όνομα Κατάταξη Αγώνισμα
Βερβαινιώτη Φωτεινή σφαιροβολία
Κολιτσίδα Δήμητρα 80 μέτρα
Πατσιάρη Παναγιώτα άλμα εις μήκος
Βάγια Ευαγγελία 600 μέτρα
Αγριοστάθη Δήμητρα 600 μέτρα
Χαραλαμποπούλου Σοφία 600 μέτρα

Συγχαίρουμε όλους τους μαθητές μας που συμμετείχαν στους αγώνες, ανεξάρτητα από την επίδοση και τη θέση.

Μουσειακή εκπαίδευση

 
 
Το Aρχαιολογικό Mουσείο Τρίπολης επισκέφθηκαν την Τετάρτη, 4 Μαΐου 2022, οι μαθητές των τμημάτων Α2 και Α3 στο πλαίσιο των μαθημάτων της Ιστορίας και των Αρχαίων Ελληνικών. Οι μαθητές ξεναγήθηκαν στον χώρο  από  τους συμμαθητές τους που ανέλαβαν ρόλο ξεναγού και  ενημερώθηκαν  για την ίδρυση του μουσείου και την ιστορία της Αρκαδίας. Περιηγήθηκαν στον χώρο,  παρατήρησαν τα εκθέματα  και συμπλήρωσαν φύλλα εργασίας. Μέσα από τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες κατανόησαν τον τρόπο ζωής των αρχαίων Αρκάδων και συνειδητοποίησαν την ενότητα του ελληνικού πολιτισμού. 
 
Υπεύθυνη καθηγήτρια: Μαρία Μάγκλαρη
Συνοδοί εκπαιδευτικοί: Χρήστος Δρακόπουλος, Ελένη Μαντζουράνη
 
 
 
 
 
 
 
 

Ταξιδεύοντας με την Οδύσσεια!

Στο πλαίσιο του μαθήματος της «Οδύσσειας» της Α΄ τάξης, οι μαθητές και οι μαθήτριες του Α1 με την καθοδήγηση της φιλολόγου του τμήματος,  δημιούργησαν έργα ζωγραφικής και δημιουργικής γραφής, τα οποία συνδυάστηκαν αρμονικά σε power point και στη συνέχεια προστέθηκε μουσική υπόκρουση αρχαιοελληνικού ήχου από την καθηγήτρια μουσικής  Μαρία Καρύκη. Η ηχογράφηση της αφήγησης έγινε αφιλοκερδώς από τον Παναγιώτη Μαντζουράνη, ενώ οι φιλόλογοι Ελένη Μαντζουράνη και Δήμητρα Καραβία βοήθησαν με τις πολύτιμες προτάσεις τους. Ο  Γιάννης Μαυρουδής, καθηγητής  πληροφορικής, μετασχημάτισε τη δράση σε βίντεο.

Στην ίδια φιλοσοφία κινήθηκε και η τοιχογραφία που υλοποιήθηκε από την Ελένη- Μαργαρίτα Κομνηνού, καθηγήτρια Τεχνολογίας, μαζί με μαθητές από τα τμήματα Α1, Α4, Β2, Β4.

Η Διευθύντρια κ. Ελένη Σπυροπούλου, κατά τη διάρκεια όλης της δράσης στήριξε ηθικά όσους  έλαβαν μέρος.

 Η παραπάνω εργασία λειτουργεί και ως αποχαιρετιστήριο μήνυμα, καθώς η φιλόλογος Γεωργία Κουππάρη, η οποία είχε την πρωτοβουλία και τον συντονισμό της δράσης, συνταξιοδοτείται μετά από 39 χρόνια υπηρεσίας στην εκπαίδευση.

Συμμετοχή του Σχολείου μας στο Φεστιβάλ «Νέοι Ομηρίδες, 2021-2022»

Συμμετοχή του Σχολείου μας στην προκριματική φάση εκπαιδευτικού προγράμματος – Φεστιβάλ με τίτλο: «Νέοι Ομηρίδες, 2021-2022» το οποίο είναι βασισμένο στα Ομηρικά έπη και τις επιδράσεις τους στη διεθνή γραμματεία και καλλιτεχνική έκφραση, που διοργανώνεται από την Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χίου,  διαμέσου της Υπεύθυνης Σχολικών Δραστηριοτήτων κ. Στυλιανής Τσιροπινά Φιλόλογου-Θεατρολόγου, σε συνεργασία με το Γυμνάσιο Βροντάδου Χίου, και απευθύνεται σε μαθητές/τριες Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Γυμνασίων, Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων, Εσπερινών Γυμνασίων-Λυκείων και σχολείων ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης), σχολικών μονάδων της χώρας και ελληνικών σχολείων του εξωτερικού, για το σχολικό έτος 2021-2022. Αναμένουμε την πιθανή πρόκρισή μας με την ΟΔΥΣΕΙΛΙΑΔΑ  μας!

Το πείραμα του Ερατοσθένη

  

Τη Δευτέρα 21 Μαρτίου 2022 πραγματοποιήθηκε στο σχολείο μας το «Πείραμα του Ερατοσθένη».

 

Εκπαιδευτική Εκδρομή στο Παλαιοντολογικό - Ζωολογικό Μουσείο Αθηνών

Την  Πέμπτη, 12 Μαΐου του 2022, η Α΄ τάξη του 2ου Προτύπου Γυμνασίου Τρίπολης, πραγματοποίησε εκπαιδευτική εκδρομή στην Αθήνα και συγκεκριμένα στο Παλαιοντολογικό - Ζωολογικό Μουσείο. Οι μαθητές και οι μαθήτριες, χωρισμένοι σε ομάδες  ξεναγήθηκαν στον χώρο του Ζωολογικού Μουσείου, όπου γνώρισαν από κοντά σπάνια είδη ζώων, ερπετών και πτηνών . Στον χώρο του Παλαιοντολογικού Μουσείου συμμετείχαν σε «μίνι ανασκαφές» απολαμβάνοντας έτσι τη χαρά της ανακάλυψης και  αποκτώντας βιωματική γνώση.

Αρχηγός της εκδρομής ήταν η  Κομνηνού Μαργαρίτα –Ελένη και συνοδοί καθηγητές η Κουππάρη Γεωργία, ο Μαρκόπουλος Παντελής, η Γιαννακοπούλου Ειρήνη και η Καραβία Δήμητρα.

Συμμετοχή του σχολείου στο 11ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας

Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε η συμμετοχή του σχολείου στο 11ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας.

Το σχολείο εκπροσώπησαν οι μαθητές του εκπαιδευτικού ομίλου "Υφαίνοντας τον Ιστό":

 • Παπαγεωργίου Ευαγγελία
 • Σάσσαλου Βασιλική-Μαρία
 • Ρούτση Αρχαγγελική
 • Γιαννόπουλος Φίλιππος
 • Κανέλλη Ελένη
 • Διαμαντίκος Κωνσταντίνος
 • Πάτρος Λάμπρος
 • Τσαρούχης Σπυρίδων
 • Παπαγεωργίου Γεώργιος
 • Αρτόπουλος Χρήστος
 • Κυριαζάκος Χρύσανθος

οι οποίοι παρουσίασαν το έργο "Κύβοι HTML". Συντονιστής της μαθητικής ομάδας ήταν ο καθηγητής Δημήτρης Πανταζόπουλος.

Με την επίσκεψή τους μας τίμησαν μαθητές του σχολείου μας υπό την επίβλεψη του καθηγητή Ιωάννη Μαυρουδή.

Την παρουσίαση των μαθητικών έργων αλλά και την ενημερωτική δράση (παρουσίαση και συζήτηση) για την Ασφαλή Χρήση του Διαδικτύου, παρακολούθησαν μαθητές και μαθήτριες Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων από την Τρίπολη, την Σπάρτη, την Μεγαλόπολη, το Λεβίδι και τα Τρόπαια καθώς και επίσημοι προσκεκλημένοι όπως ο Δήμαρχος Τρίπολης κ. Κώστας Τζιούμης ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό και ο Αντιδήμαρχος Παιδείας κ. Μακαρούνης Δημήτριος. Την εναρκτήρια ομιλία πραγματοποίησε η Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου του Π.Ε.Κ.Ε.Σ Πελοποννήσου, κα. Ευστρατία Λιακοπούλου.

Στο παρακάτω βίντεο, οι μαθητές του ομίλου παρουσίαζουν τους Κύβους HTML σε μαθητές άλλων σχολείων:

"Το πιο γλυκό ψωμί"

Στο πλαίσιο του μαθήματος της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας Α΄ Γυμνασίου "Το πιο γλυκό ψωμί" πραγματοποιήθηκε, την Τετάρτη 13-4-2022, διδακτική επίσκεψη στη βιοτεχνία παραδοσιακών προϊόντων "Αρκαδιανή" στο Ψάρι Αρκαδίας. Οι μαθητές ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις της "Αρκαδιανής" και γνώρισαν από κοντά τη διαδικασία παρασκευής του ψωμιού. Από τη σπορά, το αλώνισμα,  το λίχνισμα και το άλεσμα μέχρι το ζύμωμα και το ψήσιμο....  Συμμετείχαν σε βιωματικές δραστηριότητες και κατανόησαν τη διατροφική αξία του ψωμιού, τη σημασία του ως βασικό στοιχείο της ελληνικής διατροφής.

Υπεύθυνη καθηγήτρια Μαρία Μάγκλαρη
Συνοδοί εκπαιδευτικοί Κουπάρη Γεωργία
Παναγοπούλου Καλλιόπη. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Να τα πούμε;

Με αφορμή τον επίσημο ερχομό της Άνοιξης 21 Μαρτίου 2022, μαθητές και μαθήτριες από το Α3 του 2ου Προτύπου Γυμνασίου Τρίπολης, τραγούδησαν τα «κάλαντα της Άνοιξης» γνωστά ως χελιδονίσματα, μια παραλλαγή της Ρόδου.

Η κατασκευή της χελιδόνας έγινε από την καθηγήτρια Τεχνολογίας κ. Κομνηνού Ελένη – Μαργαρίτα.

Τη διδασκαλία του τραγουδιού ανέλαβε η καθηγήτρια Μουσικής κ. Καρύκη Μαρία.  

Διδακτική Eπίσκεψη στον Μυστρά

Στο πλαίσιο του μαθήματος της Ιστορίας Β΄ γυμνασίου και συγκεκριμένα στην ενότητα «Λατινοκρατία και τα ελληνικά κράτη», πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 06 Απριλίου 2022 διδακτική επίσκεψη  στον Μυστρά. Τα τμήματα Β1,Β2,Β3 και Β4 είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά την πιο καλά διατηρημένη βυζαντινή  πολιτεία στην Ελλάδα.

Οι υπεύθυνες καθηγήτριες μίλησαν στους μαθητές/τριες για την τοποθεσία, την ονοματοθεσία, τα δομικά στοιχεία, την ιστορία και την πνευματική ζωή της καστροπολιτείας. Στη συνέχεια, οι μαθητές και οι μαθήτριες εργάστηκαν σε Φύλλα Εργασίας που περιελάμβαναν ακροστιχίδα, κρυπτόλεξο και χώρο για να ζωγραφίσουν ό,τι τους έκανε εντύπωση στον Μυστρά. Το ανοιξιάτικο τοπίο, σε συνδυασμό με την επιβλητικότητα του χώρου, ζωντάνεψαν γνωστές και άγνωστες  πτυχές του βυζαντινού μνημείου.

Υπεύθυνες καθηγήτριες: Κουππάρη Γεωργία και Μαργιά Αντιόπη.

Συνοδοί: Σπυροπούλου Ελένη και Πλιάκα Κωνσταντίνα.