Οι μαθητές του ομίλου "Μικροί Δημοσιογράφοι εν δράσει" διατηρούν τη δική τους ηλεκτρονική εφημερίδα

Συμμετοχή σε ραδιοφωνική εκπομπή με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου

Τη Δευτέρα, 4-4-2022, οι μαθητές του ομίλου δημοσιογραφίας επισκέφτηκαν τις εγκαταστάσεις της ραδιοφωνίας- τηλεόρασης της ΕΡΤ Τρίπολης. Γνώρισαν από κοντά τον τρόπο παραγωγής των εκπομπών και ενημερώθηκαν για την εργασία των δημοσιογράφων, των τεχνικών, των μουσικών παραγωγών, αλλά και του διοικητικού προσωπικού.  Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου συμμετείχαν σε ραδιοφωνική εκπομπή. Απάντησαν στις ερωτήσεις του δημοσιογράφου Σταύρου Ζορμπαλά,  επισήμαναν την ανάγκη της καλλιέργειας της φιλαναγνωσίας και αναζήτησαν τρόπους για την ενίσχυση και διάδοση του βιβλίου. 

Επίσκεψη των παικτών του Αστέρα Τρίπολης στο σχολείο μας

Οι παίκτες του Αστέρα Τρίπολης, Γιάννης Χριστόπουλος και Γιώργος Αντζουλάς συναντήθηκαν με τους Μικρούς Δημοσιογράφους

Επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων στο 2ο Πρότυπο Γυμνάσιο Τρίπολης

Ο Γενικός Γραμματέας του Υ.ΠΑΙ.Θ., κύριος Αλέξανδρος Κόπτσης, επισκέφτηκε το 2ο Πρότυπο Γυμνάσιο Τρίπολης την Τετάρτη, 9 Μαρτίου 2022, συνοδευόμενος από τον  Περιφερειακό Διευθυντή Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πελοποννήσου, κ. Δημήτρη Οικονομόπουλο. Ο Γενικός Γραμματέας μίλησε στο Σύλλογο Διδασκόντων  του Σχολείου παρουσία της Διευθύντριας, κυρίας Ελένης Σπυροπούλου,  για τις προθέσεις του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων σχετικά με τα Πρότυπα Σχολεία. Στη συζήτηση ήταν παρούσα και αντιπροσωπεία μαθητών του ομίλου «Μικροί Δημοσιογράφοι εν δράσει», για να καλύψει το γεγονός. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την επίσκεψη του κυρίου Κόπτση μπορείτε να διαβάσετε στην ηλεκτρονική μας εφημερίδα. 

 

 

Λέμε "όχι" στον σχολικό εκφοβισμό...

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Σχολικού Εκφοβισμού οι μαθητές του ομίλου δημοσιογραφίας συζήτησαν για τις μορφές, τα αίτια, τις συνέπειες  και τους τρόπους αντιμετώπισής του. Συνέταξαν άρθρα, έκαναν έρευνα και αξιοποίησαν τεχνικές θεατρικού δράματος και δραστηριότητες δημιουργικής έκφρασης, για να εκφράσουν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους και να  ευαισθητοποιήσουν τους συμμαθητές τους λέγοντας "όχι στον εκφοβισμό", "ναι στην ισότητα", "ναι στη διαφορετικότητα". 

 

Συνάντηση με την Άννα Βερούλη

Η Άννα Βερούλη, πρωταθλήτρια στο αγώνισμα του ακοντισμού, συναντήθηκε μαζί μας την Πέμπτη, 23 Δεκεμβρίου 2021. Μας μίλησε για το όνειρο του πρωταθλητισμού που έγινε πραγματικότητα, για την υποστήριξη της οικογένειάς της, αλλά και τις δυσκολίες που συνάντησε σε ένα χώρο καθαρά ανδροκρατούμενο.  Επισήμανε την απόρριψη που βίωσε στα πρώτα της βήματα στην ιδιαίτερη πατρίδα της,  την Καβάλα, τη συνεχή προσπάθεια και την προσήλωση στον στόχο της, την αγαγνώριση και την μετονομασία του γηπέδου της Καβάλας σε "Βερούλειο". Τέλος τόνισε τη συμβολή του αθλητισμού στη διαμόρφωση της προσωπικότητας του ατόμου, στην καλλιέργεια των αξιών και στη διάπλαση ενός ηθικού χαρακτήρα. 
 
 
 

 

Συνέντευξη του Κώστα Καζάκου στον όμιλο δημοσιογραφίας

Με τους "μικρούς δημοσιογράφους εν δράσει" συναντήθηκε την Παρασκευή, 3 Δεκέμβρη 2021, ο ηθοποιός Κώστας Καζάκος, ο οποίος επισκεφτηκε την πόλη μας προκειμένου να συμμετάσχει στην εκδήλωση "Το 1821 μέσα από τον κινηματογραφικό φακό" που διοργάνωσε ο Φιλοτεχνικός Όμιλος Τρίπολης. 

Ο ηθοποιός μίλησε στους μαθητές για τα μαθητικά του χρόνια και τα επαγγελματικά του σχέδια,  για τα δυσκολα χρόνια της δικτατορίας και τη λογοκρισία, για την πορεία του στο θέατρο και στον κινηματογράφο... Μετέφερε στους μαθητές όχι μόνο τα βιώματα και τις εμπειρίες του, αλλά και αξίες και  πολύτιμες συμβουλές και επισήμανε τη σημασία της αμφιβολίας και της γνώσης....

 

Άξιον Εστί: Ο Εθελοντισμός Σώζει Εκατομμύρια Ζωές

Γράφει η μαθήτρια: Αναστασία Πανταζή

Την Τρίτη 09/11/2021 πραγματοποιήθηκε στο 2ο Πρότυπο Γυμνάσιο Τρίπολης και συγκεκριμένα στον όμιλο του Εθελοντισμού – που υλοποιείται από τις εκπαιδευτικούς Νούτσου Χριστίνα και Πλιάκα Κωνσταντίνα –  ενημέρωση από τον κύριο Γιώργο Παναγούλη, ιδρυτή του ‘Άξιον Εστί”, σχετικά με τη σπουδαιότητα της αιμοδοσίας. Στην εκδήλωση συμμετείχε η μαθήτρια Πανταζή Αναστασία, ως εκπρόσωπος του εκπαιδευτικού ομίλου “Μικροί δημοσιογράφοι εν δράσει” με υπεύθυνες καθηγήτριες την Παναγοπούλου Καλλιόπη και τη Μάγκλαρη Μαρία.

Σύμφωνα με τον κ. Γιώργο Παναγούλη το  “Άξιον Εστί”, ιδρύθηκε πριν από δέκα χρόνια κι έχει ως κύριο σκοπό  τη θεραπεία των παιδιών που πάσχουν από καρκίνο. Για τη θεραπεία των παιδιών με καρκίνο εξαιρετικά πολύτιμη θεωρείται  η αιμοδοσία, μιας και αυτή η πράξη εθελοντισμού μπορεί να σώσει πλήθος ζωών. Τέτοιες πράξεις, αν και αρχικά φαίνονται ασήμαντες, αποδεικνύονται ωστόσο ιδιαίτερα  ωφέλιμες στον τομέα της ιατρικής. Απαραίτητη είναι επομένως η συμμετοχή όλων μας στην προσπάθεια αυτή, προκειμένου να εξασφαλίσουμε ένα καλύτερο αύριο για τα παιδιά που  πάσχουν από νεοπλασίες. Για να βοηθήσουμε αυτά τα παιδιά και για να συμμετέχουμε στον εθελοντισμό, πρέπει να είμαστε άνω των δεκαεπτά ετών, να είμαστε υγιείς και να τηρούμε τις οδηγίες των ειδικών. Αρχικά, πριν πραγματοποιηθεί η διαδικασία της αιμοδοσίας, οφείλουμε να εξεταστούμε από γιατρούς, ώστε να διαπιστώσουμε αν το αίμα μας  έχει κάποιου είδους πρόβλημα. Αν, μετά την εξέταση, το αίμα αποδειχθεί υγιές, τότε ακολουθεί η διαδικασία της αιμοδοσίας.  Είναι γεγονός ότι ο άνθρωπος αποτελείται από 5 λίτρα αίματος, άρα ακόμα κι αν ο αιμοδότης δωρίσει αρκετό, δε θα έχει πρόβλημα έλλειψης αίματος, καθώς θ’ αντικατασταθεί  μέσα σε ένα μήνα. Επιπλέον, για να καλυφθούν οι ανάγκες σε αίμα και να σωθούν ανθρώπινες ζωές, χρειάζονται τουλάχιστον 230 φιάλες  την ημέρα, άρα 82.800 φιάλες τον χρόνο.

Συμπερασματικά θα λέγαμε ότι κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης μάθαμε πως η εθελοντική αιμοδοσία είναι μια ευεργετική απόφαση δωρεάς αίματος στον συνάνθρωπό μας. Άλλωστε η αίσθηση που έχουμε  μετά τη διαδικασία της  αιμοδοσίας είναι σαν να έχει γίνει όλος ο κόσμος δικός μας!

Συμβουλές προς εκκολαπτόμενους δημοσιογράφους!

Το 2ο Πρότυπο Γυμνάσιο Τρίπολης επισκέφτηκε τη Δευτέρα, 29-11-2021, ο δημοσιογράφος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης (ΕΡΤnews) Τρίπολης, Σταύρος Ζορμπαλάς, στο πλαίσιο του ομίλου αριστείας και καινοτομίας «Μικροί δημοσιογράφοι εν δράσει», ο οποίος λειτουργεί για το σχολικό έτος 2021-22 με υπεύθυνες καθηγήτριες την Καλλιόπη Παναγοπούλου και τη Μαρία Μάγκλαρη.  Αφού μίλησε στους μαθητές/μαθήτριες για τη φύση, τα χαρακτηριστικά και  τις απαιτήσεις του επαγγέλματος του δημοσιογράφου, αναφέρθηκε στους κανόνες δημοσιογραφικής δεοντολογίας, στα είδη του ρεπορτάζ, στις τεχνικές γραφής, στις ψευδείς και παραποιημένες ειδήσεις και στη χειραγώγηση και αδιαφάνεια του τύπου. Τέλος απάντησε σε ερωτήσεις που του έθεσαν οι μικροί μαθητές/τριες και τους έδωσε πολύτιμες συμβουλές.

Οι ρόλοι αντιστράφηκαν για λίγο και ο Παναγιώτης Ζορμπαλάς βρέθηκε στη θέση του συνεντευξιαζόμενου!

Παραχώρηση συνέντευξης απο τον Αντιπεριφερειάρχη Αρκαδίας κ. Λαμπρόπουλο στους μαθητές του 2ου Προτύπου Γυμνασίου Τρίπολης

Συνέντευξη παραχώρησε ο Αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας κ. Λαμπρόπουλος στους μαθητές του 2ου Προτύπου Γυμνασίου Τρίπολης. Η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του εκπαιδευτικού ομίλου “Μικροί δημοσιογράφοι εν δράσει” με υπεύθυνες καθηγήτριες την κ. Μάγκλαρη Μαρία και Παναγοπούλου Καλλιόπη.

Μεσα από τη συνέντευξη οι μαθητές ενημερώθηκαν για το έργο της Περιφέρειας Πελοποννήσου σε θέματα τουρισμού, πολιτισμού, τεχνικών έργων, ενέργειας και προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος. Ειδικότερα ενημερώθηκαν για την αναμόρφωση της λίμνης Τάκας, την ανάπτυξη του αλιευτικού και του αθλητικού τουρισμού στην Αρκαδία, την επαναλειτουργία της σιδηροδρομικής γραμμής Ναυπλίου-Καλαμάτας, την διαχείριση των απορριμματων και τη χρήση εναλλακτικών μορφών ενέργειας, καθώς και για τα έργα πολιτισμού που υλοποιεί η Περιφέρεια Πελοποννήσου στην περιοχή μας.

Αναλαμβάνοντας ρόλο δημοσιογράφου οι μαθητές διατύπωσαν τις ερωτήσεις τους για τρέχοντα θέματα και εξέφρασαν τους προβληματισμούς τους. Ανέλαβαν πρωτοβουλίες και ενεργό δράση, συνεργάστηκαν μεταξύ τους, ευαισθητοποιήθηκαν πάνω σε τοπικά προβλήματα, καλλιέργησαν το ενδιαφέρον για τα κοινά και μετατράπηκαν σε ενεργούς πολίτες.