Τα μαθηματικά στη ζωή μας.

«Για να φανταστούμε τη χρησιμότητα των μαθηματικών στη ζωή μας , αρκεί να φανταστούμε τη ζωή μας χωρίς μαθηματικά.»
Λάο Τσε. Κινέζος φιλόσοφος
( 6oς π.Χ αιώνας).

Οι μέρες σας είναι αριθμημένες …

   

Προσπαθήστε να φανταστείτε μια μέρα χωρίς αριθμούς.  Δεν χρειάζεται καν ολόκληρη μέρα· απλώς προσπαθήστε να επιβιώσετε την πρώτη ώρα της μέρας χωρίς αριθμούς — δίχως ξυπνητήρι, δίχως ρολόι, δίχως ημερολόγιο, δίχως τηλεόραση και ραδιόφωνο, δίχως νέα απ’ το χρηματιστήριο, δίχως αποτελέσματα στα αθλητικά των εφημερίδων, δίχως τραπεζικό λογαριασμό για τις δουλειές σας. Εδώ που τα λέμε, δεν θα είναι καν σαφές πού θα βρίσκεστε όταν ξυπνήσετε, αφού χωρίς αριθμούς ούτε οι σύγχρονες κατοικίες θα υπήρχαν...

 



Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι η ζωή μας εξαρτάται απόλυτα από τους αριθμούς. Μπορεί εσείς να μην είστε «μαθηματικό κεφάλι», όμως  τα μαθηματικά περνούν οπωσδήποτε απ’ το κεφάλι σας. Τα περισσότερα πράγματα που κάνετε κάθε μέρα εξαρτώνται και ρυθμίζονται από αριθμούς. Κάποιοι απ’ αυτούς, όπως στις περιπτώσεις που αναφέραμε παραπάνω, είναι ολοφάνεροι· άλλοι κυβερνούν τη ζωή μας απ’ το παρασκήνιο. 

 

 

Στην ερώτηση : "Που μας χρησιμεύουν τα μαθηματικά ; ", δίνουμε πάντα την ίδια κοινότοπη απάντηση: "Τα μαθηματικά είναι χρήσιμα στη ζωή μας". Η αλήθεια είναι ότι  κανείς δε μένει ικανοποιημένος από αυτή την απάντηση. Τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά. Τα μαθηματικά βρίσκονται παντού γύρω μας , αλλά χρειάζεται προσπάθεια να τα ανακαλύψουμε.

« Ένα σκοτεινό δωμάτιο δεν είναι απαραίτητα άδειο. »

Το δωμάτιο αυτό είναι τα μαθηματικά. Αν και σκοτεινό για κάποιους , γεμάτο πάντως με θησαυρούς , έτοιμους να τους ανακαλύψεις…

 


Όλες οι επιστήμες χρησιμοποιούν μαθηματικά για να λύσουν τα δικά τους προβλήματα. Η φυσική, η ιατρική, η βιολογία, η μηχανική, η γεωλογία, η μετεωρολογία, η κλιματολογία, η αστρονομία, οι οικονομικές επιστήμες στηρίζονται στα μαθηματικά. Χωρίς μαθηματικά, ξεχάστε όλες τις τεχνολογικές εφευρέσεις του ανθρώπου, συμπεριλαμβανομένων των κινητών σας τηλεφώνων και των ηλεκτρονικών υπολογιστών.

 


Γιατί όλες αυτές οι επιστήμες στηρίζονται στο θεωρητικό αλλά και πρακτικό κομμάτι τους στα μαθηματικά. Στα ανώτερα μαθηματικά. Αυτές οι επιστήμες όμως έφεραν τις εφευρέσεις, τις μηχανές, τα αυτοκίνητα και την τεχνολογία στη ζωή μας …
Ο μοναδικός λόγος για τον οποίο δεν συνειδητοποιούμε πάντοτε πόσο έντονα τα μαθηματικά επηρεάζουν τη ζωή μας είναι το γεγονός ότι παραμένουν στα παρασκήνια όσο το δυνατό περισσότερο.



Όταν πηγαίνετε σε ένα πρακτορείο ταξιδιών και κάνετε μια κράτηση , δεν χρειάζεται να καταλαβαίνετε τις περίπλοκες μαθηματικές και φυσικές θεωρίες που έχουν επιτρέψει να σχεδιαστούν οι υπολογιστές και οι τηλεφωνικές γραμμές ,τις ρουτίνες βελτιστοποίησης που προγραμματίζουν το μέγιστο δυνατό πλήθος πτήσεων σε ένα αεροδρόμιο ή τις μεθόδους επεξεργασίας που χρησιμοποιούνται για να παίρνουν οι πιλότοι ακριβείς εικόνες από τα ραντάρ.


Όταν παρακολουθείτε ένα τηλεοπτικό πρόγραμμα δεν είναι απαραίτητο να καταλαβαίνετε τη γεωμετρία των τριών διαστάσεων που χρησιμοποιείται για τη δημιουργία οπτικών εφέ στην οθόνη , τις μεθόδους κωδικοποίησης για τη μετάδοση των τηλεοπτικών σημάτων μέσω δορυφόρου , ούτε τις εξισώσεις που χρησιμοποιήθηκαν για την τροχιακή κίνηση του δορυφόρου

Όταν ένας αγρότης φυτεύει μια νέα ποικιλία πατάτας , δεν χρειάζεται να γνωρίζει τις στατιστικές θεωρίες της γενετικής που αναγνωρίζουν ποια γονίδια καθιστούν τον συγκεκριμένο τύπο πατάτας ανθεκτικό στις ασθένειες.

 

Κάποιος όμως πρέπει να τα είχε κατανοήσει όλα αυτά στο παρελθόν, διαφορετικά, τα  αεροπλάνα, η τηλεόραση, οι δορυφόροι και οι ανθεκτικές ποικιλίες πατάτας δεν θα είχαν επινοηθεί.

Επίσης κάποιος πρέπει να τα κατανοεί και σήμερα, διαφορετικά δεν θα συνέχιζαν να λειτουργούν.

Και πέραν αυτού , κάποιος θα πρέπει να επινοεί νέα μαθηματικά στο μέλλον , ικανά να επιλύουν  προβλήματα που ανακύπτουν, διαφορετικά η κοινωνία μας θα καταρρεύσει μόλις βρεθεί αντιμέτωπη με αλλαγές που απαιτούν λύσεις σε νέα προβλήματα ή νέες λύσεις σε παλιά προβλήματα.

Αν με κάποιο τρόπο τα μαθηματικά μαζί με ό,τι στηρίζεται σε αυτά «αποσύρονταν» ξαφνικά από τον κόσμο, η κοινωνία μας θα κατέρρεε αυτοστιγμεί. Και αν τα μαθηματικά έμεναν στάσιμα, χωρίς ούτε ένα βήμα προόδου, ο πολιτισμός μας σύντομα θα άρχιζε να οπισθοδρομεί.

 

«O κόσμος στον οποίο ζούμε , κυριαρχείται από τα μαθηματικά, αλλά την ίδια στιγμή τα μαθηματικά μπαίνουν στο υπόγειο, γίνονται αόρατα. Είναι κρυμμένα στις οικιακές συσκευές, πίσω από τις οθόνες των υπολογιστών, πίσω από τις εντολές του προπονητή που συζητά την στρατηγική του παιχνιδιού  Είναι δύσκολο να φανταστώ κάτι στο οποίο δεν εμπλέκονται τα μαθηματικά.»

Αυτή είναι η φανερή γοητεία των μαθηματικών …

«Εφαρμόζονται παντού: από τα στίγματα των λεοπαρδάλεων, μέχρι το πως κινούνταν οι δεινόσαυροι. Από τις μεθόδους νίκης στους Ολυμπιακούς Αγώνες μέχρι το πως χάνει κάποιος λεφτά στον τζόγο .Τα μαθηματικά είναι πανταχού παρόντα στη φύση και τη ζωή μας. Βρίσκονται στα πράγματα που βλέπουμε κι αγγίζουμε. Είναι η παγκόσμια γλώσσα της φύσης και αγγίζουν κάθε πτυχή του σύγχρονου βίου.»

Keith Delven